2011. szeptember 1., csütörtök

Fondant pillecukorból

Amikor először találkoztam a fondant készítésével, akkor boltban vásárolt pillecukor volt az alapja. Megkönnyíti a munkát, de elég nehéz beszerezni a legjobb fajta Marshmallow pillecukrot.
Régebben lehetett kapni sima fehér, nagy szemű pillecukrot a Lidl-ben az amerikai napokon, de sajna ma már csak a színes csavart fajtát árulják. Nemrég a Tesco-ban találtam sima fehér pillecukrot, megvoltam vele elégedve, szép állagúvá vált a fondant.

Aki ezt a módszert választja az készüljön fel, hogy nagyon fog ragadni...mindenhova :)

Ami kell hozzá:
  • 1 csomag fehér színű pillecukor ( egy közepes torta befedésére elég)
  • egy kimargarinozott tál
  • mikró
  • pillecukor, amennyit felvesz
  1. lépés: az előkészített kimargarinozott tálba beleöntjük a zacskó pillecukrot, fél-1 percre rakjuk be a mikróba, de kb 2 fordulás után vegyük ki és figyeljük az állagát. ( Akkor jó ha még nem folyik, de látszik, hogy az alja már összeállt)
  2. Mikrózás után egy megvajazott fakanállal összekeverjük, átszitált porcukrot adunk hozzá. Ezt a folyamatot addig csináljuk ameddig fakanállal tudjuk összedolgozni. Ha ez már nem megy, bekenjük a kezünket margarinnal és kézzel gyúrjuk tovább a masszát.
  3. Addig gyúrjuk ameddig gyurma állagúvá nem válik és már alig ragad a kezünkhöz
  4. miután megkapjuk a várt állagot, fóliázzuk be és rakjuk kicsit a hűtőbe, had hűljön le egy kicsit. ( Ezalatt aki nem készítette elő (krémezés) a tortát, vagy a beborítani kívánt süteményt ezután megteheti.
Tipp: Ha csak színes pillecukrot tudtál venni (pl: fehér-rózsaszín keverék) akkor a rózsaszínből természetesen rózsaszín színű fondantot kapsz. Én ezt a színt át szoktam ételfestékkel színezni lilára vagy pirosra vagy mélyebb rózsaszínre, de ha megfelel a szín akkor már boríthatod be a tortát, vagy formázhatod belőle a díszítést.

Színezés:
Ha színezni szeretnéd a fondant-ot akkor annyit vágj le a masszából amennyire szükséged van. A közepébe fogpiszkálóba kenj először kevesebb színt és kezd el a kezedben összegyúrni.(ne ijedj meg, ha az egész kezed pl. fekete, piros vagy kék, a gyúrás után közvetlen kézmosással lejön róla a szín)


A kinyújtás menete:
 Kezdetbe mivel nincs sok hely a tortaeszközeimnek ezért nem volt gyúródeszkám és az asztalon nem akartam nyújtani a masszát, mindenféle tálcán próbálkoztam a nyújtással. (Kérlek te ne tedd ezt, mert hülyeség 8D)
Mérgemben mindig az asztalon kötöttem ki :)
Mielőtt nekiállsz a nyújtásnak a felületet margarinozd le és szórd be átszitált porcukorral, hogy ne ragadjon hozzá a massza. A nyújtófát is be kell margarinozni, mert ahhoz is simán ráragad a massza és kilyukasztja. A nyújtás közben is emelgesd és szórj alá porcukrot, hogy ne járj úgy, hogy szépen kinyújtottad a masszát és nem tudod felszedni az nyújtódeszkáról :)


Ha ezzel is megvagy akkor már rakhatod is rá a tortára.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése